Relatieproblemen? Jullie relatie is te redden!

Veel relaties kunnen wel wat hulp gebruiken. Hiervoor is het wel nodig dat er nog “iets” leeft binnen jullie relatie en dat jullie allebei graag jullie relatie willen redden en dat jullie beiden bereid zijn hier aan te werken. Samen met jullie kijk ik naar jullie relatie, wat kan er veranderen!

Het is fijn als je relatie een hecht en veilig verbond is, waar jullie je thuis voelen. Het is de plek waar je altijd welkom bent. Het is jullie basis. En als dat niet meer werkt? Misschien weten jullie niet eens meer waar het mis is het gegaan. Jullie voelen het waarschijnlijk wel, ieder op zijn/haar eigen manier. Verdriet, boosheid of angst en dat willen jullie beiden niet. Samen met jullie werk ik met hart en ziel aan een goede relatie. Ik begeleid jullie om van de relatie weer de veilige plek te maken, die het eens was. Ook als jullie het gevoel hebben dat het bijna niet meer kan, blijkt in de praktijk dat vaak het eerste gesprek al ruimte geeft, jullie hoeven het niet meer alleen te doen, een professional geeft jullie een handvat. Het kennismakingsgesprek is voor veel van mijn clienten al een opluchting.

Waar gaat het mis in jullie relatie?

Jullie zijn niet meer gelukkig jullie relatie, jullie weten niet meer hoe je elkaar kunnen benaderen. Vaak speelt angst een rol: de angst voor het maken van contact, want jullie weten hoe de ander zal reageren. Boos, met veel woorden of juist met zwijgen. Zo raken jullie van elkaar vervreemd. Jullie ontwikkelen negatief gedrag oftewel een negatief interactiepatroon, waarin jullie elkaar gevangen houden. Dit interactiepatroon leidt tot constante spanningen in de relatie waardoor jullie zich niet meer veilig en thuis voelen binnen hun eigen relatie.

Stellen met dit soort relatieproblemen worden meestal niet beter van een scheiding en het daarna met een andere partner opnieuw te proberen. (De kans is zelfs aanwezig dat jullie in je eventuele volgende relatie opnieuw een negatief interactiepatroon ontwikkelen.) Helaas gaat een negatief interactiepatroon over het algemeen ook niet vanzelf over. Relatietherapie is dan een goede manier om de relatie weer gezond en gelukkig te maken.

Samen in relatietherapie

Ik gebruik de Emotionally Focussed Therapy (EFT) methode van Dr. Sue Johnson. Deze vorm van relatietherapie is bewezen effectief en heeft als uitgangspunt dat jullie als partners OK zijn. Ergens binnen jullie relatie zijn jullie een interactiepatroon gaan ontwikkelen waarvan jullie geluk de dupe is geworden. Het is dan ook dit negatieve interactiepatroon dat aangepakt dient te worden, niet jullie als partners.

Tijdens onze relatietherapiesessies ontrafelen wij samen het interactiepatroon dat jullie hebben ontwikkeld. Ik kies geen partij voor één van beiden en ik spreek geen oordeel uit over jullie doen en laten. We gaan juist op zoek naar de oorzaak van jullie interactiepatroon en ik laten jullie zien hoe pijnlijk jullie gedrag kan zijn voor de ander. De oorzaken van het interactiepatroon bestaan meestal uit onvervulde behoeften in de relatie waardoor jullie je gekwetst, verraden of verlaten kunnen voelen.

Als jullie je negatieve interactiepatroon hebben doorgrond, help ik jullie bij het ontwikkelen van een positief interactiepatroon waarbij jullie met elkaar in gesprek kunnen over jullie behoeften in de relatie en wat jullie daaraan kunnen doen.

Zetten jullie de stap?

Als je ziek bent ga je naar de huisarts, dat vindt iedereen heel normaal. Maar wat als het met je relatie niet goed gaat? Stap je dan net zo makkelijk naar een relatietherapeut? Voor sommige stellen is het moeilijk toe te geven dat ze er alleen niet meer uitkomen. Relatietherapie zou hetzelfde zijn als toegeven dat zij in hun relatie gefaald hebben. Toch lukt het jullie, ook na diverse pogingen, niet om samen uit het “moeras” te komen. Samen met jullie kijk ik naar jullie relatie, wat kan er veranderen. Hoe versta je elkaar beter, wat heb je diep van binnen van de ander nodig. Nee, de ander verandert niet, maar wel hoe je met elkaar omgaat. Het kan een wereld van verschil betekenen. Vaak zijn stellem al na een of twee gesprekken op een ander spoor gebracht.

Dus ga een kosteloos en vrijblijvend online kennismakingsgesprek aan. Immers, baadt het niet dan schaadt het niet. Spreek onderling af dat als één van jullie geen ‘klik’ voelt met de therapeut dat jullie dan verder kijken.