Wat hebben aioli, wasverzachter en doperwtjes met elkaar gemeen?

 In Praktijkcases

Bij alle drie de woorden raakten mijn cliënten in een nanoseconde hun veilige verbondenheid kwijt. Zo snel als de natuur het kan regelen, schoten ze in hun vlucht- of vechtreactie. Nee het dopje van de tandpasta is in mijn praktijk nog niet voorgekomen, daar hebben de tubeproducenten iets op gevonden, het dopje zit nu vast.

Maar ook met andere kleine zaken kunnen mensen hun veiligheid kwijtraken. Wetenschappers zoals Bowlby en Sue Johnson hebben na veel onderzoek ontdekt dat een veilige plek tussen andere mensen een oerbehoefte is van de mens. Zonder dat veilige gevoel overleven we niet zo goed. Je veilig voelen bij je partner is misschien wel het verschil tussen leven en overleven.

En soms kan dat ene woord je zo raken, dat je lijf op de alarmstand gaat staan. Als het jullie dan niet lukt om te kijken naar de diepere laag die onder dat woord zit, kan er ruzie voor dagen ontstaan, of juist een ijzige stilte die soms langer dan een week duurt.

Herken je dit in jullie relatie? Het zegt zeker niet dat jullie niet bij elkaar passen. Het zegt wel iets over de diepere laag die jullie niet bij elkaar aan kunnen boren. Soms kan een EFT-therapeut dat in drie vier gesprekken boven tafel krijgen. Een kleine investering voor een levenslang resultaat. Ik heb er heel goede ervaringen mee!

De namen en plaatsen in deze blog zijn altijd gefingeerd.