Gaat het lukken, deze relatie? Peter en Jeanette.

 In Praktijkcases

Namen en plaatsen in deze blog zijn altijd gefingeerd.

Peter en Jeanette waren ten einde raad. Het ging goed mis tussen hen. De laatste ruzie was niet eens binnenshuis gebleven. Een neef was erbij gekomen om de ruzie te sussen, en zelfs de buren hadden gezien dat er behoorlijke ruzie was in het huis. Uit elkaar dat wilden ze helemaal niet. Ze hadden iemand nodig die kon samen met hen konden uitzoeken wat er nu toch steeds misging. Twee goede banen twee prachtige kinderen, een fijn huis, alles leek in orde. Maar dat was schijn.

Jeanette wilde zo graag dat het anders ging in hun relatie, dat Peter meer betrokken was bij het gezin, en ze had daar een manier op gevonden. Meerdere malen per dag sprak ze haar man streng toe dat het echt anders moest. Maar het werkte niet. Het ging steeds slechter tussen ze. Ook de kinderen kregen last van de ijzige stiltes, want dat was wat Peter deed, hij trok zich steeds meer terug.

De eerste EFT-sessie was al een opluchting voor beiden, zij waren niet fout maar in de relatie ging er veel mis. Door dat Jeanette zo bestraffend optrad kon Peter zich alleen maar terugtrekken wat Jeanette razend maakte, waar Peter zo van schrok dat hij helemaal niets meer zei.

EFT werkt zeer gestructureerd maar ook heel persoonlijk. Aan de hand van een TOB-lijst (hoe toegankelijk, ontvankelijk en betrokken ben je op elkaar, kwam veel boven tafel). Peter kon vertellen aan Jeanette hoe wanhopig hij was over de manier die Jeanette had gekozen om hem te bereiken. En dat terugtrekken zijn oerreactie is. Jeanette begon te begrijpen dat een andere manier Peter wellicht meer bij het gezin zou betrekken.

Het gaat niet over schuldigen, maar over hoe je het beste bij elkaar naar boven kunt halen.

Acht gesprekken waren genoeg om een zomerlang samen met de kinderen na het werk samen in de hangmap te snoezen. Nog een jaar lang kwam ik op verzoek van Peter en Jeanette langs om elke 6 weken op een EFT-manier naar hun relatie te kijken. En ik kan jullie vertellen dat het nu 4 jaar verder is en de relatie nog steeds een mooi evenwicht is. Als het duidelijk is wat je ten diepste van de ander nodig hebt, ontstaat er heel veel harmonie