Gaat het lukken, deze relatie? Brigitte en Jolanda.

 In Praktijkcases

De namen en plaatsen in deze blog zijn altijd gefingeerd.

Brigitte en Jolanda, beide vijftigers en al 16 jaar samen. Is onze relatie slecht? Dat ook weer niet, maar is hij goed? Dat ook weer niet? Echt grote problemen waren er gelukkig niet. Maar hun twee verschillende karakters zorgden er wel voor dat ze elkaar regelmatig niet begrepen.

Brigitte houdt van een veilige vertrouwde structuur en Jolanda is juist van out of te box denken. Samen hebben we gekeken hoe ze elkaars veilige haven konden zijn. Want dat is waar ze allebei zo naar verlangden, bleek al snel naar de eerste sessies. Als Jolanda hard ging praten voelde Brigitte zich buitengesloten, waardoor Jolanda zich dan maar terugtrok terwijl ze zo graag gezien wilde worden. Als snel bleek voor beiden dat deze verwijdering op elkaar alleen maar verder van elkaar bracht.

Het out the box denken van de Jolanda was soms bedreigend voor Brigitte haar gevoel van veiligheid. Het feit dat ze dat konden benoemen en ook weer plezier en respect konden hebben voor elkaars verschillen, was een eyeopener. Na 6 gesprekken verlieten twee verliefde vrouwen mijn therapieruimte, Jolande genietend over haar plannen om een half jaar weg te gaan en Brigitte die zeker wist dat ze elkaar in dat half jaar zeker iedere dag zouden spreken.