En we eindigden met goede seks. Het verhaal van Petra en Vincent.

 In Praktijkcases

Petra en Vincent uit Boskoop kwamen in therapie met de vraag: heeft ons huwelijk nog wel toekomst samen? Petra komt uit een gezin waarin weinig huwelijksgeluk is geweest tussen de ouders. Er was sprake van verraad tussen haar ouders wat eindigde in een nare scheiding. Nu ze 15 jaar met Vincent samen is en de twee kinderen groter zijn geworden kwam als een addertje onder het gras steeds de vraag naar boven: Is het genoeg wat wij hebben?

We hebben gekeken naar elkaars toegankelijkheid, ontvankelijkheid en betrokkenheid. Dat bleek heel goed te zijn. Maar Petra had van haar onrustige jeugd wel een terugkerende vraag over gehouden. “Ben ik wel goed genoeg” en die vraag vertaalde ze ook in: “Is Vincent wel goed genoeg voor mij?”

Toen duidelijk werd dat deze vragen veel met elkaar te maken hadden, kon er benoemd gaan worden wat er goed ging tussen hun beiden. Ook hebben we benoemd hoe er veiligheid gecreëerd kon worden tussen Petra en Vincent. Dat bleek beter te gaan met lichaamstaal dan met woorden. Bij twijfel zochten ze elkaar vaker op met een knuffel, een gebaar. De seksuele relatie had ook een boost gekregen. Ze durfden elkaar te vertellen wat ze nodig hadden, waar ze naar verlangden. Na vijf gesprekken wisten ze weer waar ze voor gingen. Ik nam afscheid van ze , met de afspraak dat als het weer even niet loopt , dat ze dan terugkomen om nog enkele gesprekken te hebben. Wat een heerlijke baan heb ik toch.